MILIEU-AKTIE GROEP MENEN

Menen is dood !

Met spijt in het hart dienen we de uitspraak van Nietzsche “God is dood!” een beetje aan te passen aan de huidige omstandigheden.

Menen is dood ! En daar kan niemand omheen.

Nu minister Schauvliege, veilig weggestopt in Brussel of waar ze dan ook zoal mag vertoeven heeft besloten dat Galloometaal mag uitbreiden op Ropswalle en er mag beginnen met de afbraak van LCD-schermen kunnen wij de inwoners van Menen enkel nog aanraden zo snel mogelijk te verhuizen.

Er komt dus een uitbreiding, waarvan hier al enkele details.

1)     LCD-breeklijn: een primeur voor Europa. Waarom? Omdat de rest van Europa verstandig genoeg is om dit NIET toe te laten. Bij het breken van LCD-schermen komen er namelijk erg giftige kwikdampen vrij. Deze dampen zorgen ervoor dat de ontwikkeling van kinderen, peuters, kleuters, zuigelingen vertraging oploopt op intellectueel gebied. Met andere woorden, de volgende generatie die opgroeit in Menen zal een mentale achterstand hebben op de rest van Vlaanderen. Waarvoor dank, mevrouw de minister.

2)     Bijkomende opslag van 1500 ton. Hier komt de minister ons een héél klein beetje tegemoet, Galloo vroeg namelijk 3000 ton en krijgt er (voorlopig) maar 1500.

3)      Stapelhoogte van 4m. Ook hier krijgen we een symbolische toegeving want Galloo vroeg een stapelhoogte van 6m.

Sta ons toe nu even een kat een kat te noemen. Men stelt dat er nog nooit een pv is opgesteld tegen Galloo. Dit is correct. Maar niet omdat er geen klachten zijn, wel omdat de milieupolitie van Menen al meermaals (in 2009) geweigerd heeft een klacht van ons te noteren. Bellen we hen op, dan hebben ze een tijd om langs te komen, sturen we hen eigen beelden door, dan houdt men er geen rekening mee omdat het beelden zijn van een privépersoon/organisatie. Tja, zo kom je tot nul klachten natuurlijk. Gelooft er iemand in Menen dat niemand klachten heeft over Galloo? Dat niemand hinder heeft van geluidsoverlast, dat er geen stof wordt verspreidt dat vervuild is met pcb’s en dioxines? 

Waarom wil Galloo eigenlijk niet saneren? De enige uitleg die we daarover gekregen hebben via de Technische Werkgroep Dioxines was “Financieel niet haalbaar”. Beetje wrang als de firma wel geld heeft om te investeren in een nieuwe lijn voor lcd-schermen, wel geld heeft om windmolens aan te schaffen, volleybal te sponsoren, ...

De inwoners van Menen hebben nu nog volgende opties.

a)     Verhuizen!

b)     Massaal mee op straat komen, de MAG tracht dit voor elkaar te krijgen op de eerste zaterdag van februari.

c)      Rustig doen of er niets aan de hand is en binnen afzienbare tijd naar de dokter lopen omdat men kanker heeft.

Moeilijke keuze?
 

Copyright © 2009 Briccone