MILIEU-AKTIE GROEP MENEN

Het milieukneusje van Europa

BelgiŽ is een bijzonder slechte leerling op milieuvlak. Ons land bekleedt de 88ste plaats voor de kwaliteit van zijn milieu, op een totaal van 163 landen.

De Environmental Performance Index (EPI), van de prestigieuze universiteiten van Yale en Columbia, verrekent sinds 2002 25 criteria in tien categorieŽn. Het resultaat geeft niet alleen een beeld van de milieutoestand in het land, maar ook van de inspanningen die de overheid en politici doen om het milieu beter te maken.

BelgiŽ staat net achter OekraÔne, ver van alle andere Europese landen, die in de bovenste regionen van de rangschikking staan. Enkel Cyprus doet het in Europa minder goed dan ons land. In dezelfde studie die twee jaar geleden werd gepubliceerd, stond BelgiŽ nog op een 57ste plaats op 149 landen.

Terwijl ons land het er redelijk (maar ook niet meer dan dat) vanaf brengt voor bosbeheer of drinkwaterkwaliteit, liggen de scores ondermeer bijzonder laag op het vlak van luchtvervuiling, biodiversiteit of de strijd tegen de klimaatverandering. (mvl/HLN)

Hoe zou het komen dat BelgiŽ het kneusje van de Europese klas is? Omdat de milieupolitie geen klachten wil noteren zou er alvast voor iets kunnen tussenzitten. Een totaal gebrek aan visie van de politici is wellicht een ander element. 

Neem nu de beslissing van minister Schauvliege om bedrijven 5 jaar uitstel te geven voor het vernieuwen van hun aflopende vergunning. Dit betekent dat bedrijven die al jaren niet meer voldoen aan de nieuwe wetgeving nog 5 jaar langer de tijd krijgen om sterk vervuilend te werken volgens voorbijgestreefde normen. Is het de ambitie van de minister om BelgiŽ de rode lantaarn te bezorgen wat betreft milieu?


 

Copyright © 2009 Briccone