MILIEU-AKTIE GROEP MENEN

Milieuvervuiling verhoogt risico op miskraam

De vervuilende uitlaatgassen van auto's verhogen het risico op een miskraam bij zwangere vrouwen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Volgens de onderzoekers kunnen vrouwen best vermijden zwanger te worden als er veel vervuiling in de lucht hangt.

Terwijl het embryo in deze omstandigheden geen problemen kent om zich in te planten in de baarmoeder, heeft het kind wel problemen om zich te ontwikkelen. Het risico op een miskraam ligt dan 2,5 keer hoger dan bij andere zwangere vrouwen.

IVF

Uit een andere studie blijkt dat in-vitrofertilisatie (IVF) ook minder kans op slagen heeft als een vrouw aan hoge concentraties luchtvervuiling wordt blootgesteld. De kans op slagen verkleint met hetzelfde gemiddelde als wanneer een vrouw een jaar ouder zou zijn.

Juni eiste meer doden dan anders

In juni stierven 195 mensen meer dan mocht worden verwacht. Vooral 19 en 24 juni waren dodelijke dagen. De cijfers komen van senator Hugo Vandenberghe (CD&V) en worden bevestigd door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). 195 is het verschil tussen het geobserveerde en het verwachte aantal doden. Volgens Onkelinx was er sprake van een oversterfte van bijna 10 procent.

Vooral in de groep van +85 jarigen stierven meer mensen dan verwacht. Behalve op 19 juni. Dan werd de mortaliteitsdrempel overschreden in de leeftijdsgroep van 65 tot 84 jaar. Volgens senator Vandenberghe werkten hogere ozonwaarden het hogere sterftecijfer in de hand. (belga/jv)
 

Copyright 2009 Briccone