MILIEU-AKTIE GROEP MENEN

2010: Hoe het zou kunnen zijn

Het jaar 2009 is afgesloten. We kunnen terugkijken op een boeiend jaar, maar laat ons vooruit kijken naar wat nog moet komen.

2010 is het jaar waarin Menen kan aantonen het pad der milieuvriendelijkheid te hebben gevonden. Het zou bijvoorbeeld een mooi begin zijn moest men eindelijk eens enkele windmolens plaatsen. Er zijn nog wel wat open plekken te vinden op bestaande bedrijventerreinen. En waarom niet op Ropswalle, in plaats van een uitbreiding van Galloo metaal, een grote windmolen daar, het zou moeten kunnen.

Dat de embryonale fase van het ‘rijpen der geesten’ van het bestuur nu achter de rug is zou aangetoond kunnen worden door als stadsbestuur de overkapping van Galloo te eisen en hiervoor actief te lobbyen bij de minister.

Menen zou zich dan kunnen opwerpen als ecologisch-toeristisch knooppunt door het idee van de thematische wandel- en fietspaden over te nemen en te delen met omliggende gemeenten. Tochten langs de natuurgebieden Bramier, de Poel achter de Steiger, de Meers op de grens met Wervik, het Diefhondbos, ... Dit zou mooi passen in het plaatje van het rivierherstelplan dat voorziet in de heropening van diverse meanders. En met de vierkantshoeve in de Grondwetstraat als ecotaverne annex B&B genereert men wat extra inkomsten om de stadskas terug te vullen.

Ook de milieu-inspecteurs kunnen hiertoe een nuttige bijdrage leveren door af en toe eens te werken in een weekend zodat men een bepaald bedrijf kan betrappen op het weghalen van de filters tijdens het weekend. Het buigen van hout kan daardoor enkele centiemen duurder worden, de doktersrekeningen zullen daarentegen dalen.

En dan zijn er nog de Gemeentelijke Administratieve Sancties, ofwel overlastboetes die men op punt gaat stellen. We zouden ze met de glimlach betalen indien nodig, maar we gaan er wel vanuit dat we in 2010 geen acties meer moeten voeren om het bestuur tot daden te dwingen. Integendeel, we kunnen nu het bestuur ondersteunen waar nodig/mogelijk. We zouden bijvoorbeeld een deel van de catering van de nieuwjaarsreceptie kunnen verzorgen. Wat dacht u van eihapjes op een bedje zelfgekweekte wintersla, gegarneerd met pompoen?

Ondertussen kunnen de landbouwers op Menen-West alvast het zaaigoed klaarmaken voor de lente zodat we verder kunnen blijven genieten van voedsel uit eigen streek.

De MAG-Menen vzw wenst allen alvast een gezond en milieuvriendelijk 2010. 


 

Copyright © 2009 Briccone